فهرست مطالب

Interdisciplinary Journal of Virtual Learning in Medical Sciences
Volume:2 Issue: 4, 2012

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • میترا امینی، مهران رضایی، روژین بدیعی، جواد کجوری، فرهاد لطفی صفحه 1
    مقدمه
    مهمترین رسالت دانشگاه ها آموزش و تربیت دانشجویانی می باشد که متخصصان و مدیران آینده کشور را تشکیل می دهند. از این رو ارتقاء سطح آموزشی دانشگاه های علوم پزشکی منجر به ایجاد نیروی کار موثر و مورد نیاز جامعه و در نتیجه ارتقاء سطح سلامت جامعه می شود. این ارتقاء و پیشرفت حاصل نمی گردد مگر در سایه بازخوردهای کارا، بازنگری های مداوم و رفع کاستی ها. در این راستا بر آن شدیم تا تمامی اساتید مشغول به تدریس در کلیه بخ شهای آموزشی بیمارستان شهید فقیهی شیراز در دیماه 1389 را بر اساس مدل استاد– شاگردی شناختی مورد ارزیابی قرار دهیم و با ارائه بازخورد به اساتید بالینی، گامی در جهت بهبود سیستم آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شیراز برداریم.
    مواد و روش ها
    در این تحقیق تحلیلی توصیفی، اساتید مشغول به تحصیل در بخش های داخلی، جراحی، زنان، پوست، اورولوژی، قلب و نورولوژی مورد ارزیابی قرار گرفتند. در تحقیق انجام شده از پرسشنام های روا استفاده گردید و شش متغیر الگوبودن، مربی بودن، بازاندیشی، چهارچوب بندی، بیان، اکتشافی و خصوصیات کلی محیط آموزشی مورد بررسی قرار گرفت. داده های جمع آوری شده توسط نرم افزار SPSS 16 تحلیل شد.
    نتایج
    از دید دانشجویان مهمترین ویژگی استادی که بیشترین نمره آموزشی را کسب کردند عبارتند از ویژگی اکتشافی، چهارچوب بندی، مربی بودن. همچنین دانشجویان در این تحقیق اظهار داشتند که اکثریت بخش های مورد ارزیابی از نظر ایجاد انگیزه در دانشجویان نیاز به تقویت دارند.
    نتیجه گیری
    ارزیابی و بازخورد یکی از کارآمدترین روش ها برای پیشرفت سیستمهای آموزشی است. با بکارگیری سیستمهای ارزیابی مناسب می توان در جهت بهبود آموزش در دانشگاه های علوم پزشکی گام برداشت.
    کلیدواژگان: مدل استاد شاگردی شناختی، ارزشیابی، اساتید بالینی
  • مهران فرج اللهی، رضا نوروززاده، عیسی ابراهیم زاده، فهیمه سادات حقیقی صفحه 21
    هدف تحقیق حاضر بررسی مبانی فلسفی آموزش باز و از دور است. تحقیق از نوع توصیفی و به روش بررسی اسنادی، کتابخانه ای و دیجیتالی در حوزه و مبانی آموزش از دور انجام شده است. برای پاسخ به سوا لهای تحقیق شامل آموزش باز و از دور از چه مبانی فلسفی و تربیتی برخوردار است و عناصر اصلی و چهارگانه (یادگیرنده از دور، سازمان یاددهنده از دور، محتوی یادگیری از دور و محیط آموزش و یادگیری از دور) از چه کارکردهای هستی شناسی، معرفت شناسی و ارز ششناسی فلسفی برخوردار می باشند، از طریق فیش برداری، جمع آوری اطلاعات صورت گرفت و یافته ها با استفاده از روش تفسیری تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که مبانی فلسفی آموزش از دور با توجه به فلسفه پراگماتیسم و فلسفه تربیتی ساخ تگرایی با ابعاد (هستی شناسی، معرفت شناسی و ارزش شناسی)، کارکردهای مشخصی در عناصر چهارگانه یادگیرنده از دور، سازمان یاددهنده از دور، محتوی آموزش از دور ودر نهایت با محیط یادگیری و آموزش از دور دارد.
    کلیدواژگان: فلسفه آموزش باز و از دور، فلسفه پراگماتیسم، فلسفه تربیتی ساخت گرایی
  • نورالهدی فخرزاد، مریم دهقانی، مریم فخرزاد صفحه 31
    در دنیای کنونی هر موسسه ای که از تکنولوژی اطلاعات و شبکه های ارتباطی بی بهره باشد، به تدریج از جریان ارتباطات جهانی دور خواهد ماند. از این رو صنایع مختلف، ارتقاء کیفیت و افزایش بهره وری خود در دنیای پر رقابت امروز را منوط به به کارگیری فناوری اطلاعات می دانند. یقینا صنعت سلامت نیز علی رغم تمام فراز و فرودها از این تحولات مصون نبوده است. نظام سلامت همواره به منظور ارتقاء سطح سلامت و بهبود نتایج بالینی و مالی خود در راستای بهره مندی از آخرین دستاوردها و فناوری ها، گام های موثری برداشته است. اعلامیه هزاره که در پنجاه و پنجمین جلسه علنی سازمان ملل متحد در سپتامبر 2000 توسط 189 کشور عضو مورد توافق قرار گرفت، فناوری اطلاعات و ارتباطات را ابزاری مهم برای دستیابی به جمیع اهداف این سازمان اعم از کاهش فقر، اصلاح ارائه خدمات آموزشی و بهداشتی، سهل الوصول تر ساختن خدمات دولتی و اعتلای سطح بهداشت و سلامت جوامع، معرفی می کند. لذا با توجه به اهمیت مدارک پزشکی، به عنوان مهمترین و غنی ترین منبع اطلاعاتی نظام سلامت، می توان اذعان داشت که یکی از ابعاد مهم کاربرد فناوری اطلاعات در نظام سلامت که نقش موثری در افزایش اثربخشی خدمات سلامت ایفا می نماید، ایجاد مدارک پزشکی الکترونیک می باشد. ابزار پرونده های بهداشتی درمانی الکترونیکی (EHR) یک سیستم پرونده بهداشتی الکترونیکی است که کادر بهداشتی و درمانی را قادر به صرفه جویی در زمان و هزینه می سازد و به وسیله سازماندهی پرونده های بیماران مراقبت از آنان را بهبود می بخشد، همچنین فرآیند درمان و تشخیص را نیز آسان می سازد. این ابزار گزارشات کاغذی سنتی را با امکانات تکنولوژی جدید بر ای افزایش دقت و سرعت تکمیل پرونده های بهداشتی درمانی ترکیب می کند. در حالی که استفاده از پرونده های کاغذی مشکلاتی را در پی خواهد داشت از قبیل اشتباهات وابسته به بدخوانی، نسخه نویسی ها و اشتباه نوشتن کلمات، افزایش هزینه ها برای چاپ فرم ها، پوشه ها، کارت ها، خرید فروش صندلی و فایل ها و از همه مهم تر مکان بایگانی و نیروی انسانی متخصص که برای تربیت هر کدام از آنها هزینه های گزافی پرداخت می شود.بنابراین برای رفع چنین مشکلاتی استفاده از EHR پیشنهاد می شود.
    البته با توجه به حساسیت اطلاعات، محرمانگی پرونده ها، امری مهم و ضروری است و در این راستا کشورهای مختلف د نیا با توجه به شرایط و موقعیتشان اصولی را تنظیم نموده اند. حفظ محرمانگی پرونده ها با توجه به قوانین و شرایط اجتماعی، اقتصادی، علمی، سیاسی و فرهنگی جوامع مختلف، متفاوت می باشد.
    کلیدواژگان: پرونده های الکترونیکی سلامت، سیستم اطلاعات سلامت، فناوری اطلاعات
  • خدیجه علی آبادی، حمید رهباردار * صفحه 41

    اگر چه جلسات رو در رو و سنتی هنوز به عنوان اثربخش ترین روش آموزشی مطرح می باشند، اما به کارگیری ابزارهایی نظیر سامانه مدیریت دروس با قابلی تهای آن، می تواند فرص تهای جدیدی را برای یادگیری فراهم نماید. یکی از کارکردهای مهم نرم افزار سامانه مدیریت دروس کاربردش درکتابخانه ها و کلاس های درس است به طوری که کتابداران و اساتید می توانند ارتباط خود را با کاربران افزایش داده و با استفاده از امکانات گفتگوی آن لاین به انتقال دانش مورد نیاز کاربران بپردازند. گفتگوی آن لاین برای بسیاری از دانشجویان یک موهبت محسوب می شود زیرا که با صرف زمان کمتر م یتوانند به امکانات گسترده تری دست یابند. چنین برنام ه های مبتنی بر وب بر اساس میزان خدماتی که ارائه می کنند از قبیل تولید و بارگذاری محتوای آموزشی، مدیریت یادگیری، اجرا و تصحیح آزمون های پیشرفت تحصیلی به عناوین مختلف مانند سیستم مدیریت محتوا، سیستم مدیریت یادگیری و سیستم مدیریت دروس تقسیم بندی می شوند. این مقاله به معرفی سامانه مدیریت دروس و محی طهای یادگیری می پردازد و کاربرد آن را در کتابخانه ها شرح می دهد.

    کلیدواژگان: سامانه مدیریت دروس، سسیستم مدیریت یادگیری، یادگیری مجازی، آموزش از دور، آموزش پزشکی
  • عباس رستمی صفحه 51
  • صفحه 61
|
  • Mitra Amini, Mehran Rezaee, Rozhin Badiee, Javad Kojouri, Farhad Lotfi Page 1
    Background
    One of the main responsibilities of universities is to train students who will be the experts and managers of the future. Therefore, improving the educational level of medical science universities will lead to the creation of an effective work force needed for the society, and eventually lead to the improvement of public health throughout the society. This improvement and development will not be reached unless effective feedback is received and the shortcomings are resolved. Therefore, we aimed to evaluate all faculty members teaching at the educational wards of Shahid Faghihi Hospital, Shiraz, in January 2011 based on the Cognitive Apprenticeship Model and present applicable feedback to clinical professors in order to enhance the educational system of Shiraz University of Medical Sciences.
    Material and Methods
    In this study, the faculty members teaching at the internal, surgical,gynecological wards, as well as the wards of dermatology, urology, cardiology, and neurology. We used a valid questionnaire and evaluated six variables: modeling, coaching, reflection, scaffolding, articulation, exploration, and the general characteristics of the educational environment. Data were analyzed using SPSS software, version 16.
    Results
    In the student's viewpoint, the most important characteristics of a professor who obtained the highest educational score were exploration, scaffolding, and coaching. Also, most students expressed that most of the evaluated wards needed to improve in motivating the students.
    Conclusion
    Evaluation and feedback is one of the most effective methods for improving educational systems. By using suitable evaluation systems we can improve the educational system in medical science universities.
    Keywords: Cognitive Apprenticeship Model, Evaluation, Clinical Professors
  • Mehran Farajollahi, Reza Norouzzadeh, Iesa Ebrahimzadeh, Fahimeh Sadat Haghighi Page 21
    The aim of this study was to assess the philosophical principles of open and distant learning. Thisdescriptive study was done by assessing digital and library resources on the principles of distantlearning. In order to understand the philosophical and educational principles of open and distantlearning and to determine the epistemological, ontological, and axiological functions of its fourmain elements (distant learner, distant educational organization, distant educational content, anddistant educational inviron ment), collected data were analyzed using analytical andinterpretational methods. The results showed that pragmatism and constructivism have specificfunctions in the four mentioned elements of distant learning with respect to epistemological,ontological, and axiological aspects.
    Keywords: Open, Distant Philosophy, Pragmatic Philosophy, Constructivistic, educational Philosophy
  • Maryam Fakhrzad, Nourolhoda Fakhrzad, Maryam Dehghani Page 31
    Corrently any institute that does not benefit from information technology and communicationnetworks, will gradually fall away from global communication. Therefore, various industries haveshifted towards applying information technology in order to increas their quality and productivity intoday’s competitive world. The health industry has also experienced such change. The health systemhas been constantly taking effective steps towards benefitting from the latest technologies to increasehealth and improve clinical anf financial results.In an announcement made in the 55th public session of the United Nations in Sepptember, 2000, andaccepted by 189 member countries, information and communication technology was introduced as animportant tool for achieving all the goals of this organization such as reducing poverty, correctingeducational and health services, easy access to governmental services and improving the society’shealth level. Considering the importance of medical records as the most important information sourcein healthcare, we can claim that one of the best aspects of the application of information technology inthe health system which has an key role in increasing the effectiveness of the health system, is thecreation of electronic medical records.The electronic health record tool is an electronic health record system that enables the healthcarepersonnel save time and money and improve the health condition of patients by organizing theirrecords. Moreover, the diagnosis and treatment process will also be simplified. This tool combinestraditional paper records with modern technological facilities for increasing the accuracy and speed ofcompleting healthcare records. Using paper records has certain problems such as mistakes related tobad handwriting, prescriptions, and mistakes in writing words, icreased costs for copying forms,cards, and files, and most importantly the place needed for filing the records and the human resourcesneeded for this task. Therefore, for overcoming these problems, electronic health records aresuggested. However, considering the sensitivity of the information, the confidentiality of the records is very important. Therefore, many countries have set policies int his regard. Maintaing the confidentiality of the records differs between societies considering their social, economical, scientific, political and cultural conditions.
    Keywords: Electronic Health Records, Health Information System, Information Technology
  • Hamid Rahbardar, Khadije Aliabadi Page 41

    Although traditional face-to-face learning sessions are still known as the most effective method oflearning, using tools such as the Class Management Systems can provide new learning opportunities.One of the most important applications of this system is its use in libraries and classes. Librarians andprofessors can increase their interaction with users using the online conversation application andtransfer knowledge to them. Online conversation is beneficial for most students because they can haveaccess to more facilities by consuming a shorter amount of time. Such web-based programs can bedivided into different categories such as content management system, learning management system, and class management system based on the amount of services they provide (i.e. producing and loading educational content, learning management, performing and correcting educational improvement tests).We aim to introduce the class management system in learning environments and its application inlibraries.

    Keywords: Class Management System, Learning Management System, Virtual Learning, Distant Learning, Medical Education